VALIKKO

Oiva Eläinklinikka

☎  Ajanvaraus
03 447 5700

Avoinna

Ma 12-19
Ti-Pe  9-19
La 10-14

Jos lemmikki on saanut haavan tassuunsa tai esim. kynsivaurion, on usein eläinlääkärikäynti paikallaan.

Mikäli haava ei ole kovin syvä eikä repsottava, voi hoitoa kokeilla kotikonstein: hyvä puhdistus, kuivaus ja tassuside, joka vaihdetaan ainakin kerran päivässä, kunnes haava on parantunut. Kynsivauriot ja syvät tai tulehtuneet haavat vaativat eläinlääkärikäynnin.

Tassusiteeseen tarvitset

  • haavanpuhdistusainetta
  • harsotaitoksia (puhdistamiseen)
  • (tarttumattoman) haavalapun
  • (kipsinalus)vanua
  • joustavaa sideharsoa
  • itseensä kiinnittyvää sidettä (Pet-Flex,  PowerFlex tms.)
  • kiinnelaastaria / haavateippiä
  • sakset
  • tarvittaessa kynsisakset

HUOM! Leikkaa tarvittessa kynnet, sillä tassusiteessä ne eivät pääse kulumaan. Liian pitkät kynnet myös hiertävät helposti siteen sisällä viereisen varpaan ihon rikki.

Jos siteenvaihdon välissä haavalappu on jäänyt kiinni haavaan/kynnen ytimeen, kädenlämpöisellä vedellä huuhtelu liottaa sen yleensä hyvin irti.

Haava tai kynnen ydin puhdistetaan kirvelemättömällä paikallisantiseptillä (esim. Antisept-suihkeella tai 1:10 laimennetulla Betadinella). Tassu kuivataan hyvin ennen tassusiteen tekoa.

Näin teet siteen

 1. Peitä puhdas ja kuiva haava tai kynnen paljastunut ydin mieluiten tarttumattomalla haavalapulla tai sideharsolla. Aseta vanusuikaleet kaikkien varpaiden väleihin estämään varpaiden hiertymistä – muista myös kannus, mikäli sellainen ko. jalassa on.
 2. Kiedo koko tassu vanulla. Aloita etupuolelta ranteesta / nilkasta kohti varpaita jatkaen niiden yli ranteen / nilkan takapuolelle asti.
 3. Kierrä vanua ranteesta / nilkasta varpaisiin asti – ei tiukasti mutta jämäkästi.
 4. Tukevoita side joustavalla sideharsolla. Aloita taas ranteen / nilkan etupuolelta varpaita kohti jatkaen niiden yli takapuolelle asti.
 5. Jatka kiertäen sideharsolla koko tassu varpaisiin asti. Sideharsoa ei tarvitse yleensä teipata kiinni, mutta tarvittaessa pala laastariteippiä riittää kiinnitykseen.
 6. Tee päällimmäinen kerros samoin itseensä kiinnittyvällä siteellä: eli ensin varpaiden yli ja sitten kiertäen koko tassu pakettiin tukevasti muttei tiukasti. Jätä kuitenkin yläreunasta sideharso (ehkä vanukin) näkyviin, sillä itseensä kiinnittyvä side saattaa varsinkin takajalassa akillesjänteen kohdalla hiertää ihon rikki.
 7. Kiinnelaastarilla eli laastariteipillä (tai vastaavalla) voi kiinnittää koko paketin yläreunastaan ranteen / nilkan karvoihin kiinni valumisen estämiseksi.
 8. Tällainen sidos ei ole vedenkestävä, joten ulos paketti on suojattava koirien suojatossulla, muovipussilla tai vaikkapa lasten kurahansikkaalla.
 9. Mikäli tassuside kastuu, valuu tai alkaa hiertää / vaivata eläintä, on se syytä vaihtaa. Liian kireä side voi aiheuttaa tassun turpoamisen ja estää verenkierron tassussa.

Tassuside 1
Tassuside 2
Tassuside 3
Tassuside 4
Tassuside 5
Tassuside 6