VALIKKO

Oiva Eläinklinikka

☎  Ajanvaraus
03 447 5700

Avoinna

Ma 12-19
Ti-Pe  9-19
La 10-14

Rokotusreaktio

Rokottamiseen liittyy aina rokotusreaktion mahdollisuus. Osa rokotuksista voi aiheuttaa reaktioita, jotka yleensä menevät ohi itsestään muutamassa tunnissa tai parissa päivässä. Rokotuskohtaan voi muodostua turvotusta, joka yleensä on suurimmillaan noin 48 tunnin kuluessa rokotuksesta ja häviää sitten vähitellen viikkojen kuluessa.

Yleisimpiin rokotteiden haittavaikutuksiin kuuluvat rokotuksen jälkeen esiintyvä kuumereaktio, huonovointisuus, paikalliset oireet kuten punoitus, kuumotus tai turvotus pistospaikalla, kipu ja joissakin tapauksissa lievät allergiset reaktiot.

Ohimeneviä kuumereaktioita ja huonovointisuutta esiintyy varsinkin kun käytetään eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita, joita ovat esimerkiksi yleisimmin käytetyt koirien kolmos- ja nelosrokotteet.

Allergiset reaktiot

Allergiset reaktiot voivat ilmetä välittömästi,  muutamasta minuutista muutamaan tuntiin rokotuksesta. Tällöin kyseessä on tyypin I yliherkkyys. Anafylaktisen reaktion kehittyminen on käytännössä ainoa tilanne, jossa vaaditaan nopeita toimia.  Välittömien, hoitoa vaativien allergisten reaktioiden varalta rokotettua eläintä olisi hyvä tarkkailla noin 15 – 30 minuutin ajan.

Anafylaktisen reaktion oireita ovat  heikkous ja hengitysvaikeudet, kiputilat, oksentelu ja kuolaaminen, ripuli, limakalvojen kalpeus, sekä pahimmassa tapauksessa tajuttomuus tai jopa kuolema. Anafylaktisen shokin hoito vaatii välitöntä eläinlääkärin apua. Mikä tahansa rokotteen osa voi aiheuttaa anafylaktisen shokin, joten seuraavalla rokotuskerralla tulisi käyttää eri valmistetta.

Tyypin III yliherkkyydessä reaktio voi ilmetä paljon myöhemmin jopa 8-21 päivän kuluttua rokotuksesta. Tällöin oireina ovat esimerkiksi rokotuskohtaan nouseva turvotus tai paukama, märkivät ihottumat rokotusalueella tai ihonalaista nesteen kertymistä. Kovempia paukamia voi syntyä, jos rokotteessa on liuotinaineena alumiinisuoloja. Paikallismuutokset häviävät yleensä muutamien viikkojen kuluessa.

Rokotuksen epäonnistuminen ja rokotesuojan pettäminen

Useat taudit ovat monisyysairauksia, joita ei saada ehkäistyksi pelkästään rokotuksilla. Säännöllisen rokotusohjelman lisäksi eläinten ravitsemus- ja ympäristötekijöiden pitää olla kunnossa.  Kun eläinpopulaatio on kattavasti rokotettu, populaatio- ja laumaimmuniteetti saadaan pysymään tasolla, joka riittää estämään epidemioiden alkamisen.

Rokotettavasta eläimestä johtuvat epäonnistumisen syyt

Eläimestä johtuvia epäonnistumisen syitä ovat mm. pennulla vielä vaikuttavat emän vasta-aineet tai eläimen heikentynyt immuunivaste, joka voi johtua esimerkiksi kroonisesta stressistä, runsaasta sisäloistartunnasta, nälkiintymisestä, tai muusta samanaikaisesta lääkityksestä.

Jos eläin on rokotushetkellä sairas, infektiot voivat vaikuttaa rokotevasteeseen heikentävästi. Taudin itämisaikana tai piilevän infektion aikana annettu rokotus saattaa johtaa taudin puhkeamiseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että rokotettava eläin on terve ja asianmukaisesti madotettu ennen rokotuksen antamista.

Lisätietoja aiheesta löydät Eviran sivuilta. www.evira.fi