VALIKKO

Oiva Eläinklinikka

☎  Ajanvaraus
03 447 5700

Avoinna

Ma 12-19
Ti-Pe  9-19
La 10-14

Ien- ja kiinnityskudostulehdus

Hampaiden pinnalle päivittäin kertyvä plakki on bakteerimassaa, joka aiheuttaa ientulehdusta. Ajan myötä plakki mineralisoituu kovaksi hammaskiveksi.

Plakki ja ikenen alle työntyvä hammaskivi voivat aiheuttaa myös hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta (parodontiitti). Tällöin hampaita kiinnittävät kudokset tuhoutuvat ja hammas voi heilua tai jopa irrota. Jos parodontiitti on edennyt pitkälle, on hoitona tulehduspesäkkeenä toimivien hampaiden poistot.

Hampaiden hoito vaikuttaa eläimen yleiskuntoon

Lievemmissä tapauksissa saattaa tulehduksen kurissa pitämiseen riittää säännölliset hammashoidot vastaanotolla sekä hyvä kotihoito. Hoitamattomana parodontiitti on krooninen tulehdussairaus, joka kuormittaa koko elimistöä. Usein parodontiitin aiheuttaman vaivan huomaa vasta sitten, kun suu on hoidettu – eläimet muuttuvat usein virkeämmiksi ja iloisemmiksi!

Muista joka päivä

Tehokkainta kotihoitoa on hampaiden päivittäinen harjaaminen. Myös kemiallisista plakinpoistajista (esim. Hexarinse, Dentisept, VetAquadent), pureskeluaktiivisuuden lisäämisestä sekä tietyistä erityisruoista (esim. Royal Canin Dental, Hill`s t/d) on tutkittua tehoa.

Hammasmurtumat

Murtuma, jossa hermotettu hammasydin paljastuu, on kivulias. Lisäksi hoitamattomana tällainen murtuma johtaa hammasydintulehdukseen ja jopa bakteerien leviämisen verenkierron kautta muualle elimistöön.

Vaikka hammasydin ei murtumassa paljastuisikaan, voi tulehdus päästä ydinkanavaan huokoisen hammasluun läpi. Murtuneet hampaat tulee röntgenkuvata ja löydösten perusteella valita potilaalle sopivin hoitomuoto.

Aina ei murtunutta hammasta tarvitse poistaa, vaan tietyissä tilanteissa voidaan hammas säästää  juurihoidolla tai pulpa-amputaatiolla. Pinnallisen (hammasydin ei ole paljastunut) hammasmurtuman voi suojata pinnoitteella.

Hammassyöpymät

Hammassyöpymät ovat kissoille tavallinen sairaus, jossa hampaat syöpyvät tuntemattomasta syystä. Syöpymä alkaa yleensä ienrajasta ja edetessään hampaan kruunu lopulta murtuu pois. Hampaan kruunussa oleva syöpymä aiheuttaa kipua.

Hoitona syöpymähampaille on joko hampaan poisto tai tietyissä tilanteissa ns. kruunuamputaatio, jossa hampaan kruunuosa poistetaan ja ien ommellaan päälle suojaksi.

Eläinten hammashoidot

Eksoottiset eläimet

Kanin ja jyrsijöiden hampaat kasvavat jatkuvasti, joten hampaiden virheasennot tai liian vähäinen pureskelu tai pehmeä ruoka voivat aiheuttaa ylipitkiä hampaita tai hammaspiikkejä. Nämä voivat hankaloittaa syömistä ja aiheuttaa haavaumia ja tulehduksia suun limakalvoille.

Oireena on tällöin syömättömyyttä, laihtumista ja kuolaamista. Hammaskruunuja lyhennetään poralla ja joskus hampaita poistetaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Hammashoito vastaanotolla

Eniten tietoa lemmikin suun kunnosta saa nukutuksessa tehtävällä koko suun tarkistuksella sekä röntgenkuvauksella. Näin löytyvät esim. heiluvat hampaat, hammasmurtumat, parodontiitista kertovat syventyneet ientaskut sekä hammasjuuripaiseet.

Hoitosuunnitelma

Hoitosuunnitelma tehdään näiden löydösten ja potilaan kokonaistilanteen arvioinnin perusteella. Hammashoidoissa potilaat ovat inhalaatioanestesiassa eli hengittävät hapen ja anestesia-aineen seosta henkitorveen laitetun putken kautta.

Ultraäänipuhdistus sekä kiillotus

Plakki ja hammaskivi poistetaan ultraäänipuhdistimella hampaiden kruunuosista sekä ientaskuista. Lopuksi hampaat kiillotetaan kiillotusaineella – tämä tasoittaa hampaan pinnan, jolloin plakki ei pääse niin herkästi kiinnittymään hampaan pinnalle.