VALIKKO

Oiva Eläinklinikka

☎  Ajanvaraus
03 447 5700

Avoinna

Ma 12-19
Ti-Pe  9-19
La 10-14

Aiheuttajana voi olla esimerkiksi tarttuva virustauti tai sopimaton ravinto. Äkillinen oksennus- ja/tai ripulitauti on koirien yleisimpiä sairauksia.

Kiireellisesti meihin yhteyttä!

Mikäli oireena on pelkkä oksentelu, voi taustalla olla myös suolitukos tai vierasesine. Tällöin on otettava heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Ota yhteys eläinlääkäriin jos koiran tai kissan yleisvointi on heikko tai apea, eläin on hyvin väsynyt, oireilu on rajua: juotu vesikään ei pysy sisällä, oksennuksessa tai ulosteessa on verta tai uloste on mustaa.

Ohjeita kotihoitoon

Mikäli oireet ovat lieviä ja eläin on pirteä, juo ja syö itse, voidaan kokeilla ensin kotihoitoa. Tärkeintä on huolehtia nestetasapainosta, perusnestetarve on 0,5 dl/kg/vrk. Jos eläin ei juo itse tarpeeksi, voidaan sitä juottaa varovasti ruiskulla. 

Jos ruokahalu on hyvä, voi ennen ruuan tarjoamista lisätä siihen vettä. Nesteen lisäksi lemmikki menettää oksentelun ja ripuloinnin takia elektrolyyttejä. Potilaalle olisikin hyvä tarjota lemmikeille tarkoitettuja elektrolyyttivalmisteita, joita saa eläinklinikalta tai apteekista.

Oksentelevaa koiraa voi paastottaa muutaman tunnin (max. 6-12h), mutta nesteitä/elektrolyyttivalmisteita kannattaa tänä aikana kuitenkin tarjota. Koiranpentua tai kissaa ei saa paastottaa.

Ripulin hoitoon on myös kehitetty lisärehuja koirille ja kissoille helpottamaan oireita, niistä kannattaa kysyä lisää eläinklinikalta tai apteekista!

Helposti sulavaa ruokaa pieninä annoksina

Ripuloivalle lemmikille tulisi tarjota helposti sulavaa ruokaa pieninä annoksina 3-5 kertaa päivässä. Klinikalla myydään erityisesti tähän tarkoitukseen kehiteltyjä ruokia, mutta myös kotitekoista ruokaa voi tarjota. Esimerkiksi keitettyä riisiä tai kaurapuuroa, johon voi sekoittaa pieniä määriä keitettyä kananmunaa, pakasteseitä tai vähärasvaista lihaa. Helposti sulavaa ruokaa tarjotaan, kunnes eläin on ollut vähintään kaksi päivää oireeton.